Inleiding
Om de doelen van de gemeente Amersfoort te bereiken, werken we samen met externe partners. Per programma hebben we de belangrijkste samenwerkingspartners weergegeven. Dit zijn marktpartijen, andere overheden, subsidiepartners, woningbouwcorporaties, non-profit organisaties, netwerkorganisaties etc. We zoeken per doel en taak de meest passende samenwerking. Opgave gerichte samenwerking, daar waar die het meest doelmatig en effectief is. Dat kan betekenen dat we op verschillende vraagstukken in diverse verbanden samenwerken.
Naast het feit dat samenwerking met anderen noodzakelijk is vanuit een inhoudelijk oogpunt, is het punt van schaalgrootte in de samenwerking met het rijk steeds belangrijker. Om de opgaven in de stad te realiseren is financiële dekking van buiten erg belangrijk geworden.
Samenwerkingspartners programma 1.1 Stedelijk beheer en milieu
Voor het beheer van de stad werken we o.a. samen met Waterschap Vallei & Veluwe, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties (o.a. Utrechts Landschap en Natuurmonumenten), diverse aannemende partijen en vele vrijwilligers, die zich bijvoorbeeld inzetten voor onderhoud en beheer in bosgebieden, Park Schothorst, Elisabeth Groen, Waterwingebied en Valleikanaal.
Samenwerking met diverse partners is onmisbaar om CO2neutraal en afvalloos te worden. Woningcorporaties, netbeheerders, energieleveranciers en technische partners, bedrijven, duurzaamheidsinitiatieven, regionale overheden (Regio Amersfoort gemeenten, Provincie Utrecht), Economic Board Utrecht, Regionale EnergieAlliantie en Alliantie Cirkelregio.
We verstrekken subsidie aan bedrijven en onderwijsinstellingen vanuit het Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling. Steenbreek netwerk Platform water Vallei en Eem.
Alle vrijwilligers die zich inzetten voor een biodiverse en klimaatbestendige stad.
City Deal klimaatadaptatie.
City Deal Waarde van groen en blauw in de stad.
Netwerk KANS.
Onderwijs en kennisinstellingen.
Samenwerking met partners en mede ondertekenaars van het Schone Lucht Akkoord, zoals diverse ministeries, Provincie Utrecht, GGDrU, Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) en diverse gemeenten.
Diverse samenwerkingspartners op het gebied van dierenwelzijn.
Dierenbeschermingscentrum Amersfoort is een belangrijke contractpartner voor wat betreft opvang en huisvesting van dieren.
Samenwerkingspartners programma 1.2 Ruimtelijke ontwikkeling
Het Rijk
Provincies Utrecht en Gelderland
Regio’s Amersfoort en Food Valley
Waterschap
RUD
GGD
Natuurorganisaties
Woningbouwcorporaties
NV SRO
De gemeente werkt voor het beheer van haar vastgoed samen met SRO. Voor de gehele gemeentelijke vastgoedportefeuille is SRO verantwoordelijk voor het technisch beheer en onderhoud. Ook is zij voor de binnen- en buitensportaccommodaties en diverse welzijns- en culturele accommodaties verantwoordelijk voor de verhuur en exploitatie. De gemeente en SRO hebben hun afspraken vastgelegd in de Raamovereenkomst Onroerende zaken 2020-2022. De afspraken betreffen bijvoorbeeld afspraken om noodzakelijke prestatie- en kwaliteitsverbetering in de dienstverlening van SRO te bereiken. Kernbegrippen in de dienstverlening die wij van SRO vragen zijn veiligheid, duurzaamheid en gebruikerstevredenheid. De Raamovereenkomst Onroerende zaken en de Dienstverleningsovereenkomst sport lopen aan het einde van 2022 af. Gemeente en SRO zijn in goed overleg in gesprek over de evaluatie en verlenging van beide overeenkomsten.
Marktpartijen/ondernemers
Belangenorganisaties Inwoners
Samenwerkingspartners programma 1.3 Wonen
Voor de aanpak van de woonopgave werken we samen met vele partijen binnen en buiten de stad, zoals corporaties, marktpartijen, huurdersorganisaties, maatschappelijke instellingen en overheden.
Dat kan rondom een specifiek onderwerp zijn (bijvoorbeeld wonen en zorg waar ook zorgpartijen betrokken zijn) of een concrete locatie of gebiedsontwikkeling. We werken samen met andere overheden, zoals buurgemeenten binnen Regio Amersfoort, Provincie Utrecht en het Rijk.
Samenwerkingspartners programma 1.4 Mobiliteit
Het Rijk
Provincie Utrecht en Provincie Gelderland (provincie Noord Holland)
Regiopartners (MRU, gemeente Utrecht, U10, Regio Amersfoort en de aangesloten gemeenten, Food Valley, Gooi en Vechtstreek, Regio Clean Tech en MRA)
Fietsersbond, ROCOV, Rover, Veilig Verkeer Nederland en andere belangenorganisaties
Marktpartijen
Vervoerders
(Binnenstad)bewoners
(Binnenstad)ondernemers
Logistieke partijen
Bezoekers
Ontwikkelaars
GoedopWeg
UNED
Rijkswaterstaat
ProRail
NS
SRO
Stichting Integratiewerk
Samenwerkingspartners programma 2.1 Sociaal Domein
De samenwerkings- en subsidiepartners binnen dit programma zijn onder meer:
Anonieme Alcoholisten, Stichting Het Burgerweeshuis Amersfoort, Stadsboerderij de Vosheuvel, Speeltuinvereniging Wagenspeelplaats, Stichting Scouting Platform Amersfoort, SRO: Natuurboerderij De Brinkhorst, Speeltuinvereniging Vriendenkring, Prago Avondschool, GGZ Centraal, Speeltuinvereniging Rivierenwijk, Speel-O-theek Eemland, Leger des Heils, Speeltuinvereniging Het Soesterkwartier, SRO, RWA (re-integratie), Speeltuinvereniging Het Kruiskampkwartier, Slachtofferhulp Nederland, Jeugdcultuur- /jeugdsportfonds Utrecht, GSVA, Stichting Timon, Stadsring51, LFB, Amfors groep, Stichting Arkin, Cliëntenraad Wsw, Stichting Cliënten Contact Eemland, Stichting Kwintes, Cliëntenraad Werk en inkomen, Artikel 1 Midden Nederland, RWA (WSW) (Rijkssubsidie), Stichting Wijkteams, Adviesraad Sociaal Domein, Signaleringsteam Amersfoort, Pact Sam Sam, Jeugdfonds Sport, Jeugdfonds Cultuur, Stichting Leergeld Amersfoort, Voedselfocus Amersfoort, Steunstichting gezamenlijke sociale banken Amersfoort, Indebuurt033, Gecontracteerde organisaties WMO- en Jeugdzorg, Samen Veilig Midden Nederland, Werkbedrijf: FNV, CNV, VNO/NCW, UWV, regiogemeenten, Ouderenbonden PCOB en KBO, diverse onderwijsinstellingen, COC Midden Nederland, Stichting Keiroze, Roze 50+, Integratiewerk, Ongehinderd Amersfoort, ervaringsdeskundigen, Sociaal Fonds Amersfoort, Caritas en diaconieën.
Samenwerkingspartners programma 2.2 Veiligheid en handhaving
We willen dat Amersfoort een veilige en leefbare stad is. Samenwerking is hierbij onmisbaar.
Inwoners, politie, Openbaar Ministerie, Veiligheidsregio Utrecht, Belastingdienst, Wijkteam Amersfoort, GGZ-instellingen, Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC), Woningcorporaties, Zorg- en hulpverleningsorganisaties, jongerenwerk, Bureau Regionale Veiligheidsstrategie, Reclasseringsorganisaties, ondernemers, branche-organisaties, Zorg en Veiligheidshuis Utrecht, Artikel 1 Midden Nederland dragen hieraan bij.
Op het terrein van handhaving werken we nauw samen met de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht, de VeiligheidsRegio Utrecht, de politie en de Omgevingsdienst Noordzeekanaal (OGNKG). De samenwerking zorgt voor integrale en effectieve uitvoering. Uit onze rol als erkend leerbedrijf voor de opleiding ‘handhaver toezicht en veiligheid’ volgt een nauwe samenwerking met het MBO-Amersfoort. Met de politie zorgen we voor een goede aansluiting tussen handhaving op leefbaarheid en veiligheid. Een illustratief voorbeeld hiervan is de samenwerking in de handhaving tijdens de horeacadiensten van de BOA’s in de vrijdag- en zaterdagnacht.
Samenwerkingspartners programma 3.1 Economie
Bedrijven, bedrijvenkringen, bedrijfsmakelaars, binnenstadpartijen, winkeliersverenigingen en vertegenwoordigers van diverse sectoren in stad en regio, zoals horeca, toerisme en de maak-industrie. Ministerie van EZK, Regionale overheden (Regio Amersfoort gemeenten, Provincie Utrecht, gemeenten Utrecht & Hilversum), Utrecht Talent Alliantie, onderwijsinstellingen (o.a. MBO-scholen, HU Amersfoort, VO-scholen en SOMT Universiteit), Economic Board Utrecht, Metropool Regio Utrecht, Alliantie Cirkelregio Utrecht, Cirkelstad, Future City Foundation, FIWARE Lab, Universiteit Utrecht, Universiteit Twente, Hogeschool Saxion (Enschede), G40-Stedennetwerk, bewoners collectieven, RIVM en werkgeversorganisaties.
We verstrekken subsidie aan samenwerkingsverbanden van bedrijven en onderwijsinstellingen vanuit het Toekomstfonds Onderwijs-Arbeidsmarkt.
We verstrekken subsidie aan Stichting Toeristische Informatieverstrekking Amersfoort en dragen financieel bij aan campagnes die Stichting Citymarketing Regio Amersfoort voor ons uitvoert.
Samenwerkingspartners programma 3.2 Onderwijs en Jeugd
Diverse kinderopvangorganisaties
Diverse onderwijsinstellingen
Samenwerkingsverbanden: SWV de Eem, Berseba, SWV Eemland en Reformatorisch samenwerkingsverband* voortgezet onderwijs.
Stichting Sociale Wijkteams Amersfoort
Indebuurt033 en andere organisaties in de SBI
SRO Amersfoort
Stichting ABC
Bibliotheken Eemland
Scholen in de Kunst
GGDrU
Organisaties voor jeugdhulp
Werkgevers
Samenfoort PO Huisvestingscoöperatie Amersfoort U.A.**
Samenfoort VO Huisvestingscoöperatie Amersfoort U.A.**
*Samenwerkingsverband de Eem, Samenwerkingsverband Eemland, Berseba en het reformatorisch Samenwerkingsverband VO zijn de belangrijkste partners bij de ontwikkeling en uitvoering van de samenwerkingsagenda passend onderwijs.
**Samenfoort PO Huisvestingscoöperatie Amersfoort U.A. en Samenfoort VO Huisvestingscoöperatie Amersfoort U.A. zijn de twee partners voor de uitvoering van het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2019-2059 in het kader van de Raamovereenkomst Doordecentralisatie Onderwijshuisvesting.
Het landelijk uitvoeringsprogramma voor het bestrijden van Voortijdig School Verlaten (VSV) is een samenwerking tussen scholen van het VO en MBO plus de scholen van het Praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs. Daarbij is ook het Samenwerkingsverband Eemland betrokken, de GGD en op projectniveau andere partijen die zich bezig houden met jongeren met complexe problematiek en risico op uitval.
Samenwerkingspartners programma 3.3 Sport
De samenwerkingspartners binnen dit programma zijn:
Sportverenigingen en sportaanbieders, SRO Amersfoort, Amersfoortse Sport Federatie (ASF).
Daarnaast talloze partners die met hun (sport- en beweeg)activiteiten bijdragen aan de realisatie van het sportbeleid, zoals: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Partners in het ruimtelijk domein, onderwijsinstellingen, IndeBuurt033, Stichting Wijkteams Amersfoort, gezondheidspartners als GGD regio Utrecht, Huisartsenvereniging Eemland, Meander Medisch centrum en andere maatschappelijke organisaties.
Samenwerkingspartners programma 3.4 Cultuur
Cultuur
Voor de uitvoering van de Cultuurvisie Amersfoort 2030 en het onderliggende Cultuurplan, is verbinding en samenwerking binnen en buiten het culturele veld essentieel. Vanuit de ambities op het gebied van de stedelijke regio wordt intensief samengewerkt met zowel de provincie als de gemeente Utrecht. Binnen de gemeente werken wij samen met onder andere:
Theater De Lieve Vrouw, Flint, Amersfoort in C, KOSMIK, PerExpressie, Poppodium FLUOR, Laswerk, Holland Opera, Scholen in de Kunst, Bibliotheek Eemland, Stadsgalerij, Kunstbende Utrecht, Kultlab, Spoffin/stichting Zomerterras, Arteganza, de zendgemachtigde, Indebuurt033, Kunst in Amersfoort, Amersfoort Jazz, Dias Latinos, Golfbreker, Citymarketing, Kamp Amersfoort, Stichting De Bühne, etc.
Monumentenzorg & Archeologie
Monumenteneigenaren, ontwikkelaars, erfgoedpartners (Siesta, Oudheidkundige Vereniging Flehite, Stichting Open Monumentendag, Stichting Archeologie Amersfoort, Gilde, Waterlijn etc.), rijk (RCE) en provincie, Steunpunt Monumentenzorg & Archeologie Utrecht (STAMU), ROMA (Regionaal Overleg Monumenten Ambtenaren), Federatie Grote Monumentengemeenten (FGM) en overige erfgoedinstellingen (Nationaal Restauratiefonds NRF, Nationale Monumenten Organisatie NMO, Monumentenwacht), Stichting ERM.
Archief Eemland
Archief Eemland is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de wettelijke taak met betrekking tot duurzaam beheer en beschikbaar stellen van archieven van: Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Renswoude, Soest en Woudenberg. En het toezicht op nog niet overgebrachte archieven bij de acht gemeenten zelf. In de wet is vastgelegd dat overheidsarchieven na twintig jaar worden overgedragen naar een archiefbewaarplaats onder toezicht van de gemeentearchivaris. Wij werken dus nauw samen met alle regiogemeenten en de historische verenigingen zoals in Amersfoort de Oudheidkundige Verenging Flehite. Daarnaast beheert Archief Eemland particuliere archieven o.a. voor Stichting De Armen de Poth, Pieters Blokland en Kamp Amersfoort. Met bewoners en organisaties in de stad worden tentoonstellingen georganiseerd "van, voor en door de stad" over aansprekende onderwerpen. Ook werkt archief Eemland nauw samen met erfgoedorganisaties en archiefdiensten in de stad en de regio en zijn er twintig vrijwilligers actief bij Archief Eemland die helpen met het ontsluiten van de archieven.
Samenwerkingspartners programma 4.1 Bestuur en dienstverlening
Amersfoorters, zoals (netwerken van) buurtbewoners, ondernemers en verenigingen
SRO, IndeBuurt033, politie, corporaties, wijkteams en andere (maatschappelijke) partners
Regiogemeenten en Bureau Regio Amersfoort
Utrechtse gemeenten en Provincie Utrecht
Economic Board Utrecht
VNG en G40
Samenwerkingspartners programma 5.1 Financiën en belastingen
Wij werken nauw samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, ministeries en de G40.
Samenwerkingspartners programma 6.1 Bedrijfsvoering
Voor de ICT wordt met een groot aantal specifiek Nederlandse of 'global' partijen samengewerkt. Hardware, software, consultancy en diensten is het aanbod waarvan gebruik wordt gemaakt. Op het gebied van gezamenlijke inkoop wordt nauw samengewerkt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
De Stichting Sociale Wijkteams Amersfoort neemt IV- en IT diensten af van de gemeente. Zowel kantoorautomatisering als systemen ter ondersteuning van hun primaire processen.
Doordat het programma Smart City in een andere vorm wordt voortgezet (RIB 2022-058 ), is ook het bijbehorende netwerk nog steeds actueel. Dit betreft onder andere:
G5 kopgroep resilience (klimaatadaptatie)
G40 themagroep smart cities
Provincie Utrecht, citizen science luchtkwaliteit
Data- en kennishub Gezond Stedelijk Leven
Bewonersgroep POWER, via de Klankbordgroep Digitalisering & Ethiek